13 Mart 2013 Çarşamba

Hukuk Fakültesi Taban Puan Analizi


Hukuk, üniversite adayları tarafından en fazla tercih edilen programlar arasında yer alıyor. Türkiye’deki Hukuk fakültelerinin toplam kontenjanının tamamen dolması, bölümün yüksek taban puanlarına sahip olması ve adaylar arasındaki yüksek rekabet, programın popülerliğinin bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.

Hukuk programlarını tercih etmek isteyen adayların, doğru bir tercih listesi hazırlamaları ve kendi performanslarını değerlendirmeleri amacıyla Parlakbirgelecek.com, 2008 ile 2012 yılları arasında kontenjan, kontenjan doluluk oranı ve adaylar arasındaki rekabet gibi çeşitli özellikler Hukuk programları için değerlendirdi.

Hukuk programlarının toplam kontenjanı, 2008 ile 2012 yılları arasında 5.744’ten 12.095’e yükseldi. Hukuk programlarındaki ortalama yıllık bileşik büyüme oranı %20 oldu. Bu büyüme ise ülke ortalamasının neredeyse iki katına denk geliyor.  Hukuk fakültelerinin kontenjanında yüksek bir artış olmasına rağmen ilk yerleştirmelerin ardından kontenjanların tamamen dolduğu gözlemleniyor. 2008 yılında, 34 üniversitenin 59 Hukuk programı 150.000’den fazla tercih alırken, 2012 yılında ise 68 üniversitenin 162 Hukuk programı 306.000’den fazla tercih edildi. Programın kontenjanı ile tercih edilme sayısı karşılaştırıldığında adayların, her bir kontenjan için ortalama 20 adayla rekabet ettiği görülüyor.

Hukuk programlarının en düşük başarı sıraları, son 5 yıl içinde 210.000 ile 290.000, en yüksek başarı sıraları ise ilk 30 ile 150 arasında değişti. Programın 2012 yılında, taban puan aralığı 280.894 ile 529.626 arasında oldu.

Hukuk programlarının kontenjanları daha detaylı incelendiğinde %54’lük bir bölümünün devlet üniversitelerinde bulunduğu görülüyor. Kontenjanların çoğunluğu devlet üniversitelerinde bulunmasına rağmen vakıf üniversitelerinin kontenjanı, 2008 yılında, 1.700 civarındayken 2012 yılında 5.500’ü aştı. Devlet üniversitelerinin toplam kontenjanı ise 4.000’e yakınken 6.500’ü geçti. Bu da vakıf üniversitelerinin Hukuk programlarının, devlet üniversitelerinin hukuk programlarından pay aldığını göstermekte. Artan kontenjanın yanında dikkati çeken bir başka nokta ise 5 yıllık dönemin 3’ünde, Hukuk programlarının en yüksek taban puanı vakıf üniversitelerinin tam burslu programları tarafından oluştuğu. 2012 yılında vakıf üniversitelerinin en düşük ve en yüksek taban puan aralığı 280.894 ile 528.784, devlet üniversitelerinin ise 419.471 ile 529.676 arasında olduğu görülüyor.

Hukuk programlarında vakıf üniversitelerinin tam burslu programları ile burssuz programları arasında ciddi farklar olduğu göze çarparken tam burslu programların devlet üniversitelerinin programları ile rekabet halinde olduğu görülüyor. 2012 yılında tam burslu programların taban puan aralığı aralığı 408.905 ile 528.784, %75 burslu programların 405.368 ile 442.998, %50 burslu programların 381.529 ile 521.370 ve %25 burslu programların 337.382 ile 421.525 arasında değişti. Vakıf üniversitelerinin burssuz programlarında ise en düşük ve en yüksek taban puanlar 280.894 ile 425.119 arasında değişti.

 
Hukuk programı taban puanları ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve tüm programların listesi için Parlakbirgelecek.com’da Hukuk Taban Puanları analizini okuyabilir; program ve kariyer seçeneklerini tanımak için Hukuk Kariyeri ve Hukuk Ana Dalı profillerini inceleyebilirsiniz.

10 Mart 2013 Pazar

İstanbul Barosu Genel Kurula Çağrı...


Son günlerde avukata, avukatlık mesleğine, barolara ve özellikle hukuksuzluklara karşı direnen İstanbul Barosuna yönelik saldırılar ve yıldırma girişimleri üzerine İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Olağanüstü Genel Kurul’u toplama kararı aldı.
Olağanüstü Genel Kurul, 17 Mart 2013 Pazar günü saat 10.00’da Haliç Kongre Merkezi Haliç Salonunda toplanacak. İstanbul Barosu üyesi avukatlara gönderilen çağrıda şöyle denildi:

Sayın Meslektaşım,
Baromuz Yönetim Kurulu’nca aşağıda belirtilen gündem maddesini görüşmek üzere; 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 83 ve 84. maddeleri gereğince, İstanbul Barosu Genel Kurulu’nun Olağanüstü Toplantıya çağrılmasına 07.02.2013 günlü Yönetim Kurulu toplantısında karar verilmiştir.

Olağanüstü Genel Kurul, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 87. maddesi gereğince, 29973 kişilik mevcudun yarıdan bir fazlasını oluşturan 14987 üyenin katılmasıyla 10.03.2013 Pazar günü saat 10.00’da Haliç Kongre Merkezi Haliç Salonu’nda toplanacaktır.

10.03.2013 Pazar günü gerekli çoğunluk sağlanmazsa aynı maddenin 2. fıkrası gereğince toplantı mevcudun %10’nu oluşturan 2997 üyenin katılmasıyla 17.03.2013 Pazar günü aynı yer ve aynı saatte yapılacaktır.

Olağanüstü Genel Kurul Toplantısına katılmanızı ve Baro kimliğinizi yanınızda bulundurmanızı önemle rica ederim.
Saygılarımla.

Av. Doç. Dr. Ümit KOCASAKAL
İstanbul Barosu Başkanı

Olağanüstü Genel Kurula Türkiye Barolar Birliği Başkan, Yönetim Kurulu ve tüm organları, tüm baro başkanları, ülkedeki tüm avukatlar, hukuk fakültesi dekan ve öğretim üyeleri, ulusal ve uluslararası hukuk kurumları da davet edildi. Tek gündem maddesiyle toplanacak Olağanüstü Genel Kurulun sonunda bir SONUÇ BİLDİRGESİ yayınlanacak.

Olağanüstü Genel Kurul’un gündemi şöyle:

1.    Açılış
2.    Bir başkan, bir başkan vekili ve iki üyeden oluşacak Genel Kurul Başkanlık Divanı seçimi,
3.    Saygı duruşu,
4.    Baro Başkanının açış konuşması,
5.    Son dönemlerde avukatlara, avukatlık mesleğine, meslek onuruna, Barolara ve özellikle Baromuza yönelik saldırıların, hukuksuzlukların, sindirme ve yıldırma girişimlerinin yoğunlaşması, tahammül edilemez tehditkâr boyutlara ulaşması ile ilgili durumun Genel Kurula arzı, tartışılması ve yapılması gerekenlerin belirlenmesi,
6.    Sonuç bildirgesinin okunması ve oylanması,
7.    Dilek ve temenniler.

 Kaynak:İstanbul Barosu

7 Mart 2013 Perşembe

Yeni Kartal Anadolu Adliyesinden İzlenimler

Kartal Anadolu Adliyesi faaliyete girdi. Hukuki Yorum olarak oldukça iddialı olan dünyanın en büyük adliye "sarayını" ziyaret ettik. İzlenimlerimizden belli başlı noktaları okuyucularımıza paylaşmak istedik.

Adliye fiziksel anlamda oldukça görkemli-ihtişamlı bir görüntüye sahip. Bahçe kısımında bulunan manidar heykeller bu ihtişamı tamamlayan bir yap-boz parçası. Adalet tanrıçasının gözleri bağlı mıydı göremedik ama kesin olan bir şey varsa da, o da Adalet tanrıçasının kılıcının oldukça keskin gözüktüğüdür...

Otoparkın büyüklüğü park sıkıntısı yaşanmadığını ve yaşanmayacağını gösteriyor.

Adliyenin içine girdiğinizde ( B kapısı/ B blok -4 kat) x-ray cihazlarından geçiriliyorsunuz. Güvenlikte bir sıkıntı yok. Asansörler ihtiyacı karşılar mı tartışılır ama kimisi tek katlarda kimisi çift katlarda işlev görüyor tasarımı bu şekilde yapılmış.Bizce, her katta durmasın diye bunu düşünmüş olabilirler.

Yürüyen merdivenler ve normal merdivenler asansörü tercih etmeyenler için kullanıma açık.

Adliyenin içi temiz ve ferah. Adliye personeli her konuda ilgiyle yardımcı olmaya çalışıyor. Her katta bolca oturma yerleri var. Tablolarla, adliyenin duvarları klasik adliye duvarı olmaktan çıkmış. Görselliğe büyük önem verilmiş.

Katlarda yönlendirici-bilgilendirici krokiler var.

Duruşma salonları güvenlikli ve geniş yapılmış.

Mübaşirler oldukça kibar ve görevlerini büyük bir özveri ile yapıyorlar.

İlgimizi çektiği için 5.ağır ceza duruşmasına "geleceğin hukukçuları olacağımızdan" heyecanla girmek istedik ve girdik. O esnada kim ne olmak istiyorsa hakime-savcıya-avukata hayranlıkla bakmıştır eminim. Yargı çalışanları görevlerini layıkıyla yerine getiriyor bunda kuşku yok.

Hele ki bizi resmen sınava sokan bir savcı vardı ki, daha o anı daha unutacağımı sanmam. "Kanununuz var mı? yok. Kanunsuz gezilir mi hiç?" şeklindeki diyalog bir daha kanunsuz adliye binasına girmeyeceğimin bir başlangıcıydı...

TCK 120.madde ve zincirleme işlenen suç sınav konumuzdu. Karşımızda 4 kişilik heyet vardı sanki sanığı değilde bizi sorguya çeken.

 Konu kasten adam öldürme...arka kapıdan jandarma eşliğinde gelen sanık...4 tane sanık avukatı ayrı ayrı savunma yapmak için hazır ve nazır...

Adliyenin içinde kitapçı, yemek yerleri, bankalar da var. İdari personelin yemek ücreti 6 TL. Yemekler güzel-lezzetli-hijyenik ortamda yapılıyor.Tek sıkıntı kalabalık olması.

Tuvaletler hijyenik, herhangi bir su akması yok. Engelliler ayrıca düşünülmüş.





Ulaşımı rahat ve kolay.