21 Nisan 2012 Cumartesi

Çocuk İşçiler ve Sokakta Çalışan/Çalıştırılan Çocuklar

İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezince düzenlenen “Çocuk İşçiler ve Sokakta Çalışan/Çalıştırılan Çocuklar” konulu panel 20 Nisan 2012 Cuma günü saat 10.00-15.30 arasında Orhan Adli Apaydın Konferans Salonunda yapıldı.

Açılışta konuşan İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Av. Fatma Ufuk Gürler, Uluslar arası sözleşmelerle iç hukuktaki çocuklara ilişkin hükümlerle yaşanan gerçeklerin uyuşmadığını söyledi. Ailelerin çocukları iş gücü olarak gördüklerini, çocuk işçilerin en çok tarım kesiminde görüldüğünü, işçi çocukların eğitimlerinin de yetersiz kaldığını belirten Gürler, dünyada 12,3 milyon çocuğun çalıştırıldığını, bunlardan 1,6 çocuğun Türkiye’de bulunduğunu bildirdi.

İki oturum halinde gerçekleştirilecek paneli İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi yürütme Kurulu Üyesi Av. Seyhan Akşen Paksoy yönetti.

İlk oturumunda konuşan Umut Çocukları Vakfı Başkanı Pedagog-Gazeteci Yusuf Ahmet Kulca, çocukların bazı isteklerde bulunmak amacıyla Türkocağı kanalıyla TBMM’ne verdikleri 23 Nisan 1929 belgesine hatırlattı ve o günden bu yana bu isteklerin gerçekleşmediğinin görüldüğünü söyledi.

Türkiye’de çocuklarla ilgili beş bakanlığın ilgilendiğini, çocuklara ilişkin pek çok düzenleme yapılmış ve haklar sağlanmış olmasına karşın evden kaçan çocuklar, sokakta yaşayan çocuklar ve çalıştırılan çocuklar sorununun devam ettiğini belirten Kulca, 12-18 yaş arası çocuklara 6 yıl önce dernek kurma hakkı verilmişken bu konuda da bir gelişme sağlanamadığının görüldüğünü bildirdi.

İlk oturumda konuşan Av. Yusuf Elitoğ da, çocukların korunmasına ilişkin gelişmeler hakkında kısa bir özet yaptı ve çalışan, çalıştırılan çocukların sorunları hakkında bilgi verdi. Elitoğ konuşmasında, çocuk sorunlarının kaynağında, ailelerin yoksulluğu, babanın işsizliği, çarpık kentleşme, nüfus kontrolü, çok çocukluluk ve çocuğu çalıştırmaya zorlama gibi nedenlerin yattığını belirtti.

Panelin ikinci oturumunda konuşan Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı’ndan Av. Figen Özbek 1979 yılında gönüllü kişiler tarafından kurulan vakıf çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Özbek, “Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı, daha çok korunmaya muhtaç çocuğa daha kaliteli ve kapsamlı hizmet götürerek ülkemizin geleceği olan çocuklara sahip çıkıp, onları gerçekten topluma kazandırabilmek gayretindedir” dedi.

Bknz: http://www.istanbulbarosu.org.tr/Detail.asp?CatID=1&SubCatID=1&ID=6922

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder