30 Temmuz 2012 Pazartesi

Hukuk tercih edecek adayların dikkat etmesi gerekenler...

Konuk yazar- Prof. Ali Ulusoy


Üniversiteye girişte son yıllarda hukuk çok revaçta. Bunun sonucu, hukuk fakülteleri taban puanları çok yükseldi. Bu talep patlamasının nedeni, hukuk mezunlarının savcılık, hakimlik, avukatlık yanında kaymakamlık, müfettişlik ve kamuda uzmanlıklar gibi çok fazla meslek seçeneği olması. Buna karşın iktisat, işletme, kamu yönetimi ve uluslararası ilişkiler mezunlarının ise iş alanlarının çok sınırlı kalması. Bir fikir vermek gerekirse, bundan 5-6 yıl öncesine kadar Ankara SBF (Mülkiye) taban puanları Ankara Hukuk'tan yüksekti. Şimdi ise Ankara Hukuk ilk 4 bin'den öğrenci alıyorken, SBF, 25-30 binlerden öğrenci alıyor. Hem de Ankara Hukuk'un kontenjanı 2 kat artırılmasına rağmen. Yani Hukuk puanları Siyasal puanlarının 5-6 kat üstüne çıkmış durumda.

Bu yıl 25'i devlet, 37'si vakıf ve 5'i Kıbrıs olmak üzere toplam 67 hukuk fakültesi öğrenci alacak. ÖSYM'nin geçen yıl taban puanlarına göre, devlet hukuk fakülteleri arasında en yüksek puanla öğrenci alan üniversiteler sırasıyla Galatasaray, Ankara, Gazi, İstanbul ve Marmara. Ancak burada ÖSYM sistemiyle sadece 20 öğrenci alan Galatasaray ile 800 öğrenci alan Ankara Hukuk'u veya 300 öğrenci alan Gazi ile 700 öğrenci alan İstanbul Hukuk'u salt taban puanlarına göre sıralamak ne kadar adil, tartışılır. Devlette en düşük puanla öğrenci alan 5 fakülte ise Erzincan, Dicle, Atatürk, Kırıkkale (2. Ö) ve İnönü. Vakıflarda ise az sayıdaki burslu kontenjanlar bir yana bırakılırsa, en yüksek puanlı 5, Koç, Bilkent, Tobb-Etü, İstanbul Şehir ve İstanbul Ticaret. Burada da Koç'un 68, Bilkent'in ise 120 öğrenci aldığına dikkat çekmek gerekiyor. Yani reel sıralamada belki de Bilkent, Koç'un üzerinde yer alır. Bundan emin olmak için Bilkent'e 68. sırada girenin puanına bakmak lazım. En düşük puanlı 5 ise, Kıbrıstaki hukuk fakültelerinden sonra, Kemerburgaz, Okan, Medipol, YeniYüzyıl ve İstanbul Aydın.

 Bu tabloda en dikkat çekici nokta, en düşük puanla öğrenci alan devlet hukuk fakültesi  (Erzincan) ile en yüksek puanlı (paralı) vakıf hukuk fakültesinin (Koç) aynı puanla öğrenci alması. Her ikisi de ilk 22.400'den öğrenci almış. Üstelik Erzincan'ın kontenjanı 175 iken Koç'un 68. Yani reel olarak devletteki en düşük puanlı fakülte bile en yüksek puanlı paralı vakıf üniversitesine göre daha yüksek puanlı öğrenci alıyor.

Bir diğer ilginç tespit ise, vakıf hukuk fakültelerinde burslu ve paralı öğrenciler arasında taban puanlardaki anormal uçurum. Örneğin Bahçeşehir, bursluları ilk 393'ten paralıları 75.100'den alıyor. Puan farkı yaklaşık 200 kat. Yine İstanbul Bilgi, bursluları ilk 1.910'dan paralıları 94.900'dan; Fatih, bursluları ilk 74'den paralıları 54.000'den; Yeditepe, bursluları ilk 1.680'den paralıları 67.100'den alıyor. Bu tespitler hukuk eğitimindeki kalite yönünden endişe verici. Ancak bu konuda en acil yapılması gereken, hukuk mezunlarının asgari temel bilgilerini ölçen merkezi bir bitirme sınavı organize edilmesi.

NOT: Bu bilgileri ÖSYM 2012 Kitapçığından kendim tasnifledim. Doğru bilgiye ulaşma hakkı yönünden ise YÖK'ün ve ÖSYM'nin bu tür sistematize edilmiş verileri de kamuoyu ile paylaşması doğru tercih yönlendirmesi yönünden yararlı olacak. '



Akşam

1 yorum:

  1. Adsız8/15/2014

    selam böyle faydalı bir blog oldugu icin cok sanslıyım..güncel olan bu blogu takip etmekten mutluluk duyuyorum bize bu bilgileri paylastığınız için tşkederim saygılarımla

    YanıtlaSil