28 Nisan 2013 Pazar

MEHMET EMİN ARTUK: GERÇEK BİR BİLİM İNSANI…



Doğuş Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Ceza Hukuku dersini, benim için bambaşka bir yeri olan Prof. Dr. Mehmet Emin Artuk hocadan alma şansına nail oldum. Ceza hukuku alanında duayen olan Mehmet Emin Artuk hocanın ders anlatırken, ellerinin titremesini halen anımsarım. Disiplinli, otoriteli, kendine özgü tarzı olan, yaptığı işi seven, hümanist bir ceza hukukçusudur…
Dersi dinleyen öğrencileri sever, dinlemeyen öğrencileri ise kovmaktan beter eder. Ceza hukuku genel hükümler, ceza hukuku özel hükümler isimli ders kitapları vardır. Kitapları oldukça sade-yalın anlatımlıdır. Kitaplarını sade dilde yazmasının nedenini duayen hocam bir dersinde şu şekilde açıklar: ”Bir çok hukuk kitaplarının dili oldukça ağır, önemli olan burada hukuk öğrencisinin dersi anlaması ve kavramasıdır. Bazı yazarlar, kitaplarının ağdalı bir dille yazılmış olmasını marifet sanırlar bu doğru değildir.”demişti.
“Eleştirmekten çekinmeyin!” derdi her dersinde… Ceza kanununu açar, kanun maddesini okur ve kanun koyucunun hatasını dile getirirdi. “Kanun koyucu bu maddeyi koymuş diye o maddede hata olmaz diye bir şey yok “ cümlesiyle ufkumuzu geniş tutmamızı sağlardı.
Dersi öyle bir anlatırdı ki zamanın nasıl uçup gittiğini anlamazdık. Kürsüde anlatacağı konunun özetini içeren sayfalar olurdu. Zaman zaman ceza hukuku dersini nasıl çalışacağımıza yönelik yöntemleri bizlerle paylaşırdı. Konuyu az ve öz anlatırdı, kitabında yazan konular dışında bilgi aktarmaya özen gösterirdi.
Bir seferinde, bir hukuk dergisinde çıkan yazımı vermiştim kendisine. Zira, üstadın eleştirileri benim için çok önemliydi. Derginin danışma kurulunda hocamızın adı da yer alıyordu üstelik... Marmara Üniversitesine ziyaretine gittiğimde yazımı okuyup beğendiğini söyledi ve bu tür çalışmalarımın devam etmesini diledi. Baştan aşağı her yeri kitap dolu olan odasında rafların arasında tozlanmaya yüz tutmuş olan eski bir kitabı çıkartarak bana verdi. O an nobel ödülü alsam bu kadar heyecanlanmazdım her halde… Çünkü biliyordum ki, her bir kitap o’nun için çok değerliydi.
Son dersi hüzünlü geçmişti… Ders bitiminde kürsüden amfi kapısına uzanan kuyrukta öğrenciler ellerinde ceza hukuku özel hükümler ders kitaplarını imzalatmak için sıra beklemekteydiler. Bende bu sırada ki yerimi almıştım.

Suçu işleyen faile dahi farklı bir bakış açısı getiren gerçek bir bilim insanından ders almak büyük bir ayrıcalık oldu bizler için.

Her şey için teşekkürler hocam…

Sinem Saçkan

4 Nisan 2013 Perşembe

5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ



Hukuki Yorum olarak tüm "Avukatların" 5 Nisan Avukatlar gününü kutlar, avukatlar üzerindeki her türlü baskının son bulmasını "ümit" ederiz.

Saygılarımızla...

1 Nisan 2013 Pazartesi

HUKUKİ YORUM İSTATİSTİKLERİ 2013


Türkiye
11104
ABD
825
Rusya
627
Almanya
292
Ukrayna
75
Birleşik Krallık
73
Japonya
58
Vietnam
56
Hollanda
48
Letonya
40

Sitemizi ziyaret eden herkese teşekkür ederiz...

SİNEM SAÇKAN