22 Ocak 2022 Cumartesi

ARABULUCU AVUKAT ÖMER FARUK AKYAVAŞ İLE AVUKATLIK VE ARABULUCULUK ÜZERİNE


KENDİNİZDEN KISACA BAHSEDEBİLİR MİSİNİZ? 

Ben Ömer Faruk AKYAVAŞ. 1991 yılı İstanbul doğumluyum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesine 2009 yılında girdim ve buradan 2013 yılında mezun oldum. Evliyim ve bir çocuk babasıyım. Üniversite yıllarından başında başlayarak hukuk bürolarında aktif olarak çalıştım. 2019 yılının başında serbest avukatlık yapmaya başladım. Aynı zamanda 2020 yılının başından beri Adalet Bakanlığı Arabulucular Siciline kayıtlı arabulucuyum. 

 HUKUK FAKÜLTESİNİ OKUMAYA NASIL KARAR VERDİNİZ? 

Son soruyu da bu soruyla beraber cevaplamış olayım. Hukuk Fakültesine girmemde etkili olan kişi Aziz Ragıp AKYAVAŞ’tır. Onun hayatını daha çok kendi kitaplarından okudum. Kendisi kurtuluş savaşı gazisi, İstanbul Hukuk mezunu, ceza hakimi ve sadrazam yaveri büyük amcalarımdan. Küçük yaşımda Aziz Ragıp AKYAVAŞ’ın el yazılı notlarını, yazı takımlarını görünce çok etkilenmiştim. Bu nedenle de hukuk okumaya karar verdim. Özellikle İstanbul’un tarihiyle ilgilenenlere, Aziz Ragıp AKYAVAŞ’ın Diyanet Vakfından çıkan kitaplarını okumalarını tavsiye ederim. 

HUKUK FAKÜLTESİNİ OKUMAK İSTEYENLERE TAVSİYENİZ NELERDİR? 

Ben üniversiteye girmeden önce doktorluk, mühendislik, mimarlık, avukatlık çok revaçtaydı. Daha genel bir ifadeyle bu bölümleri okuyanların gelecek kaygısının olmayacağı söylenirdi. Ama işler geçen bu 10-15 yılda çok değişti. Devir şirketleşen, yüzlerce avukatın yer aldığı, uzmanlık alanına göre ayrılmış departmanların yer aldığı hukuk bürolarının devri. Butik büroların, mahalle esnaflarının avm’ler karşındaki hali misali, yok olmaya yüz tuttuğu sisteme doğru ister istemez ilerliyoruz. Avukat olmak için hukuk fakültesini gireceklerin başta bu hususu göz önünde bulundurmaları gerekiyor. Diğer yandan hukuk fakültesini bitirip hakim/savcı olmak isteyenlerin önünde “mülakat” adı altındaki garabet hakkında açıkça bilgi sahibi olmaları gerekiyor. Yeterli araştırma yapmaksızın, hakim/savcılık hayalleriyle fakülteyi bitirenlerin bir çoğu, “mülakat”tan elendiğinde hayal kırıklığı yaşadı ve yaşamaya da devam ediyor. 

TÜRKİYE’DE AVUKAT OLMANIN AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI SİZCE NELERDİR?

Türkiye’de barolara kayıtlı yüz binlerce avukatız. Ben henüz mezun olmadan önce fütursuzca açılan hukuk fakültelerinin gelecekte sebep olacağı sorunlar hakkında konuşuluyordu. Şimdi bu sorunları yaşamaya başladık. Neredeyse asgari ücrete, günde 12, 13 saate yakın çalıştırılan meslektaşlarımız var. Sayımızın artması haliyle rekabeti de kızıştırdı. Son zamanlarda çoğumuzun malumu reklam yasağı uygulaması da hak getire. Baroların siyasileştiği, reklam yasağının önemsenmediği, mesleğin itibarsızlaştırıldığı, avukatlık asgari ücret tarifesinin dikkate alınmadığı ortamda yeni bir avukat olarak ayakta tutunmak iyice zorlaştı. Bu hususta naçizane tavsiyem serbest çalışacak meslektaşlarımın güvendiği, mümkünse üç değilse en az iki arkadaşıyla ortak bir büro açmaları olur. Birlikten kuvvet doğuyor. 

İDEAL MÜVEKKİL-AVUKAT İLİŞKİSİ SİZCE NASIL OLMALIDIR? 

Biz avukatlar müvekkillerine sonucu garanti eden değil, süreci en iyi şekilde yürüteceğini vaadeden kişileriz. Bu nedenle müvekkil avukat ilişkisinde en temel hususun güven tesisidir. Müvekkil avukatına, avukat da müvekkiline güvenmelidir. Avukat müvekkiline karşı şeffaf olmalı; uygun şekilde ve zamanda ona hesap vermelidir. Müvekkilinin hukuki menfaatini öncelemeli ama bunu yaparken insani değerlerinden taviz vermemelidir. Bunların yanında avukat müvekkilinin işlerini şahsileştirmemelidir. Meşhur söz ile bu sorunun cevabını bitireyim. “Milletin derdini tasasını parayla satın alan kişidir avukat.” 

AVUKATLIK MESLEĞİ İLE İLGİLİ EN TEMEL SORUN SİZCE NEDİR? BU SORUNUN GİDERİLMESİ İÇİN YAPILMASI GEREKENLER NELERDİR? 

Ülkemizde avukatların saygınlığı ve güvenilirliği konusunda önemli problemler var. Bunun bence asıl müsebbibi yine biziz. Hem güvenin hem de saygınlığın toplum nezdinde tesis edilebilmesi için tüm meslektaşlarımızın ve meslektaş adaylarımızın hukuk hayatının en başından beri avukatlık meslek ilkelerini, hukukun temel prensiplerini özümseyerek yol almaları gerekiyor. Meşru olmayan çıkarlarımızı göz ardı etmezsek etkili ilerleme sağlayamayız. 

ARABULUCULUK SİSTEMİ HAKKINDAKİ OLUMLU/OLUMSUZ DÜŞÜNCELERİNİZ NELERDİR? MEVCUT SİSTEMİ DOĞRU BULUYOR MUSUNUZ?

 Bu konuda www.akyavas.av.tr internet sitemizde arabuluculuk hakkındaki açıklamalarımdan bir alıntı yapmak istiyorum. “Geleneklerimize hiç de yabancı olmayan arabuluculuk kurumu, adından da anlaşılacağı üzere tarafların profesyonel bir arabulucunun idaresindeki müzakere masasına oturup problemlerini, hukukun emredici kurallarının içerisinde kalarak, kendi istek ve iradeleri doğrultusunda çözmeye çalıştığı alternatif bir uyuşmazlık çözüm yöntemidir. Arabuluculuk faaliyeti sonunda tarafların anlaşması durumunda hazırlanan tutanak mahkeme kararı hükmündedir ve tarafları bağlayıcıdır niteliktedir. Süreç sonunda anlaşılamaması, mahkemeye veya diğer yargı yollarına başvurmaya engel değildir. Arabuluculuk süreci içerisinde paylaşılan tüm bilgiler, aksi taraflarca kararlaştırılmadıkça gizlidir.” Uyuşmazlıkların çözümünde alternatif bir usul olarak hukuk sistemimizde yer alan arabuluculuk kurumunun öneminin her geçen yıl daha da anlaşıldığını düşünüyorum. Dava şartı arabuluculuk konularının artmasının sebebi de arabuluculuk uygulamasının başarısıdır. Avukat meslektaşlarımız hem arabuluculuk sürecinin hem de arabuluculukta taraf vekilliğinin önemini anladıkça sistem kusursuz hale daha da yaklaşacaktır. İlerleyen zamanda arabuluculuk sonrası dava şartı tahkim uygulamasıyla alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin daha da çeşitlenip yaygınlaşacağını düşünüyorum. Konuyu merak edenlere ISTAC (İstanbul Tahkim Merkezi) internet sitesini incelenmesini tavsiye ederim. 

AVUKAT OLARAK KENDİNİZE ÖRNEK ALDIĞINIZ BİRİLERİ VAR MI? 

Aziz Ragıp AKYAVAŞ. 

Röportaj çalışmanız için tebrik eder ve benimle röportaj yapma nezaketini gösterdiğiniz için çok teşekkür ederim. 

Arb. Av. Ömer Faruk AKYAVAŞ 

Katılımınız ve katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder